Cultuur

De feestagen in Canada komen grotendeels overeen met de onze. De belangrijkste zijn:

1 januari : Nieuwjaarsdag
6 januari: Drie Koningen
April : Pasen
Mei: Victoria Day
14 mei: Hemelvaart
24 & 25 mei : Pinksteren
1 Juli: Canada Day
5 september: Labour Day
10 oktober: Thanksgiving
11 november: Herdenkingsdag
25 & 26 december: Kerstmis

Calgery stampede
Elk jaar begin juli wordt er een rodeofestival gehouden in Calgary. Dit is het grootste jaarlijkse festival dat plaatsvindt in Canada.
 

Culturele gebruiken en gevoeligheden
Canadezen zijn erg beleefde mensen. Vriendelijk omgaan met plaatselijke bevolking is dus de boodschap. Wanneer je wacht op de bus, zal je zien dat locals een rij vormen om zo op te stappen. Doe jij dit niet, dan zal je dat gechoqueerde blikken opleveren. Probeer in het Franstalige gedeelte ook steeds eerst Frans te spreken, alvorens naar Engels over te schakelen.
 
Lokale specialiteiten
De Canadese keuken varieert sterk van regio tot regio, maar vindt haar oorsprong in Franse en Engelse keuken, alsook die van de First Nations. Wat iedereen als Canadees beschouwt, is het gerecht Poutine. Dit is een bakje frietjes, overgoten met vleesjus een gesmolten kaas. Ook botertaarten zijn erg populair in Canada. En je zal in de ochtend ook steeds een flesje esdoornsiroop vinden voor op je pannenkoeken.

Canada heeft alles om je te betoveren: schitterende natuur, bruisende steden, intrigerende zeeën en zonnige skigebieden. Het grote land barst van variatie. Ideaal dus, voor wandelaars, fietsers, rondreizigers of levensgenieters.

Landen-ABC

Ligging
Canada ligt in het noorden van Noord-Amerika. In het zuiden grenst het land aan de Verenigde Staten, in het oosten door de Atlantische Oceaan. In het westen grenst Canada aan de Amerikaanse staat Alaska en de Grote Oceaan, en in het noorden ligt de Noordelijke IJszee.

Ruwe indeling
Canada is het op een na grootste land ter wereld. Een groot gedeelte van het land wordt ingenomen door de vele meren die Canada rijk is. Het midden van het land bestaat grotendeels uit uitgestrekte prairies. Ten westen hiervan liggen de Rocky Mountains. In het noorden liggen (bijna) onbewoonde arctische landschappen en in het oosten kan je de Franstalige maritieme provincies vinden.

De hoofdstad
Ottawa

De taal
Engels, Frans

Munteenheid
Canadese dollar

De seizoenen
Grote delen van Canada hebben zeer koude winters met temperaturen die regelmatig onder de −40°C duiken. Zomers zijn in grote delen van Canada, vooral het zuiden, opvallend warm en vaak vochtig. Een klein woestijngebied bevindt zich in de wijnstreek Okanagan, in het zuiden van Brits-Columbia. Het uiterste zuiden van Ontario is een uitloper van de zogenaamde Tornado alley vanuit de VS, een gebied waar vaak tornado’s voorkomen.

Canada Praktisch

Reisdocumenten:
Wanneer je naar Canada reist, hebt je een geldig paspoort nodig, dat gedurende je verblijf geldig blijft. Je hebt ook een elektronische visum nodig, die op voorhand moet aangevraagd worden.

Tijdsverschil:
Canada heeft 6 tijdszones. Hoelaat het er is, hangt dus af van waar je verblijft. Bezoek je het Oosten, dan is het meestal 6u vroeger dan in België. Ga je naar de Westkant, dan bereid je je best voor op een tijdsverschil van 8-9u.

Kledijtips:
Voor Canada is luchtige en praktische kleding een must. Best werk je met laagjes. Ga je in de wintermaanden of wil je de Rocky Mountains ontdekken, neem dan ook warmere kledij mee. Wanneer je de bergen intrekt, voorzie je best ook stevige stapschoenen.  

Reisstekker/spanning:
Belgische stekkers passen niet in de stopcontacten, een reisstekker is ten zeerste aangeraden.

Vervoer:
Een groot deel van Canada is perfect voor fietsers. Er zijn dan ook enorm veel fietsroutes, zowel in de steden als op het platteland. In verschillende provincies zijn helmen verplicht. Let ook op bij grote wegen, auto’s respecteren niet altijd je voorrang.

Het busnetwerk is erg modern en uitgebreid. Hoewel er verschillende operatoren zijn, zweren de meeste mensen bij Greyhound Canada, de grootste speler op de markt. De bussen zijn betrouwbaar, schoon en comfortabel.

Je kan in Canada ook perfect een huurwagen nemen. Je moet hiervoor minstens 25 jaar zijn en een Engelstalig of internationaal rijbewijs bezitten. De condities op de weg zijn meestal goed, maar soms kunnen de koude winters voor schade aan de weg zorgen. Wanneer je door een van de prairies rijdt, vul je best je auto bij aan elk benzinestation dat je tegenkomt, want soms kan het lang duren voor je de volgende tegenkomt.

Voorzorgsmaatregelen:
Bij een reis naar Canada zijn geen inentingen verplicht of aangeraden. Bij aankomst is belangrijk om je lichaam tijd te geven om zich aan te passen. Probeer ook zo snel mogelijk mee te zijn met de tijd, zodat je jetlag minimaal blijft. Wanneer je in de zomer door de Rocky Mountains trekt, zorg dan voor een goede anti-mugspray. Muggen zijn hier veel agressiever dan bij ons, en beten trekken minder snel weg. Verder kan je in elke supermarkt medicijnen vinden. Je hoeft hiervoor dus niet naar de apotheek, zoals bij ons.
 

Shopping

Openingstijden:
De winkels zijn in Canada vaak en lang open, ook op zondagen. De regels zijn echter niet in elke provincie gelijk. Sommige winkels zijn 24 uur per dag open, zeven dagen per week behalve op feestdagen. De meeste winkels en winkelcentra zijn open van maandag tot en met woensdag vanaf 09:30 uur tot zo’n 18:00 uur, op donderdag en vrijdag tot 20:00 of 21:00 uur, op zaterdag tot 17:00 of 18:00 uur. Als ze op zondag open zijn, is dat vaak van 10:00 of 11:00 uur tot 17:00 of 18:00 uur.

Geldzaken:
Je kan overal geld afhalen met je bankkaart. Zorg wel dat je bankkaart wordt opengezet voor Canada, anders kan je hier niets mee doen. Geld afhalen of betalen met je creditcard is ook mogelijk en wordt bijna overal aanvaard. Best wissel je al wat geld bij de bank voor vertrek.

Souvenirtips:
Shoppen is in Canada overal mogelijk. In de steden vind je upscale winkels met duurdere spullen zoals kledij of kunst, maar je kan ook overal kleine souvenirshops vinden. Wil je eens iets anders dan de kleine flesjes esdoornsiroop en gerookte zalm, stap dan eens een lokale galerij binnen. Vaak kan je hier prachtige kunst vinden aan een klein prijsje.
Eveline helpt je graag verder
Eveline helpt je graag verder

Eveline helpt je graag verder

Selectair Maldo Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Marktstraat 12 12
9990 Maldegem