Cultuur

Belangrijkste feestdagen en evenementen:

1 januari: Nieuwjaar
29 maart: Witte donderdag
30 maart: Goede vrijdag
1 en 2 april: Pasen
1 mei: Dag van de arbeid
17 mei: Nationale feestdag
10 mei: Hemelvaartsdag
20 en 21 mei: Pinksteren
25 en 26 december: Kerstmis
 

Culturele gebruiken en gevoeligheden:
Noren zijn een vrij vriendelijk en ontspannen volk, en het gedrag van bezoekers is in grote lijnen vergelijkbaar met andere West-Europese landen. In sommige gebieden van het land met een hoge immigrantenpopulatie (Oost-Oslo, bijvoorbeeld) en kleinere plattelandsgemeenschappen hebben de neiging om zich meer conservatief te kleden. Deze kleinere gemeenschappen kom je nog vaak tegen wanneer je door het land rijdt. Deze bevolking beschouwt luid gedrag als niet respectvol.
 

Lokale specialiteiten:
Dankzij de lange kustlijn en de vele fjorden met koud en schoon water, bestaat de Noorse keuken vooral uit vis. Daarnaast wordt er ook vaak vlees zoals rendier-, eland- en lamsvlees geserveerd. Net als bij ons gaan de gerechten altijd samen met aardappelen en groenten.

Hoewel de Noorse keuken overeenkomsten vertoont met Zweden en Finland, heeft Noorwegen haar eigen specialiteiten. Brunost, op een speciale manier bereide, bruine kaas met een karamelsmaak, gemaakt van geitenmelk. Brunost wordt vaak gegeten op brood, toast of wafels. Kjøttkaker, dit lijkt op de gehaktbal zoals wij dat in Nederland kennen, vaak geserveerd met gekookte aardappelen en erwten. Rømmegrøt is een pap gekookt van dikke, zure room en wordt geserveerd met suiker en kaneel.
 

Noorwegen, waar je diep onder de indruk raakt van de natuur. Van prachtig gevormde fjorden tot pittoreske eilanden, wilde bossen en het mystieke noorderlicht. Maar Noorwegen is meer dan natuur alleen. In interessante steden als Oslo, Bergen en Trondheim vind je een enorm aanbod aan cultuur, moderne musea en een steeds actiever uitgaansleven. Je komt er ook alles te weten over de Noorse geschiedenis en de Vikingen, Trotse voorvaders van de Noren, die je steeds met een grote glimlach in hun land verwelkomen.
 

Landen-ABC

Ligging op de wereld:
Noorwegen ligt op het westelijk deel van het Scandinavisch Schiereiland en grenst aan Zweden, Finland en Rusland.

Ruwe indeling:
De Noorse kust ligt vol eilanden en talrijke fjorden. Verder telt Noorwegen een groot aantal gletsjers. Noorwegen wordt vooral gekenmerkt door Scandinavisch hoogland. De grootste steden liggen dan ook allemaal langs de kusten.

De hoofdstad:
Oslo

De taal:
Noors (Bokmal, Nynorsk)

Munteenheid:
Noorse Kroon

De seizoenen:
Er zijn verschillende klimaten in Noorwegen. De westkust, het fjordengebied, heeft een zacht gematigd zeeklimaat, iets koeler dan België. In het hoge noorden heerst een toendraklimaat. In sommige gebieden in de westelijke fjorden en het midden valt meer dan 4000 mm neerslag per jaar, terwijl het in het noorden en achter de bergen veel zonniger is.

Noorwegen praktisch

Reisdocumenten:
Noorwegen ligt in de Shengenzone. Als Belg volstaat dus je identiteitskaart.

Tijdsverschil:
Er is geen tijdsverschil met Noorwegen.

Kledijtips:
Neem luchtige, maar ook warme kleding mee. Een regenjas of -poncho komt zeker van pas. Een (fleece)trui of vest heb je nodig voor de koele avonden. In de wintermaanden heb je warme kleding, handschoenen, muts, een sjaal en een dikke winterjas nodig. Neem comfortabele wandelschoenen mee.

Reisstekker/spanning:
Als je in België woont, heb je geen reisstekker nodig.

Vervoer:  
Noorwegen heeft een enorm efficiënt openbaar vervoersysteem en zijn treinen, bussen en veerboten zijn vaak getimed om met elkaar te verbinden. Het vertrek per boot en met de bus varieert met het seizoen en de dag (op zaterdag zijn er veel minder, maar in het hoogseizoen heb je daar weinig last van), dus Zorg dat je het nieuwste routeplan met de vertrekuren ophaalt bij de lokale toeristische dienst. Met de trein geraak je tot aan het noordelijke Bodø. Reis je nog verder, dan ben je afhankelijk van bussen en veerboten.  

Voorzorgsmaatregelen:
Noorwegen is in het algemeen een zeer gezonde plek, er zijn dus geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig bij een bezoek. De grootste risico's zijn waarschijnlijk virale infecties in de winter, zonnebrand en insectenbeten in de zomer, en blaren van het wandelen.
 

Shopping

Openingstijden:
Winkels zijn open van maandag tot vrijdag, van 10-17 uur, zaterdag tot 15 uur (grote supermarkten en warenhuizen vaak tot 20 uur, op zaterdag tot 18 uur). In de steden zijn de winkels op donderdag tot 19 uur geopend.
 
Geldzaken:
Geld opnemen kan bij banken, postkantoren en 24 uur per dag bij pinautomaten of ‘minibanker’, die je vaak in de grotere plaatsen kan vinden. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Ook met de meeste Belgische bankkaarten kan je in veel winkels en grote supermarkten betalen. Zorg voor voldoende cashgeld in de vorm van Noorse kronen.
 

Souvenirtips:
Overal in Noorwegen, zelfs in kleine dorpen, zijn ‘husfliden’ winkels, waar traditionele handgemaakte artikelen worden verkocht, zoals gebreide kleding, borduurwerk en houtsnijwerk. Populaire souvenirs uit Noorwegen zijn de bekende gebreide truien en vesten, handbeschilderde houten voorwerpen, houtsnijwerk, keramiek, zalm en andere visproducten. Voor wie van kitsch houdt zijn er uiteraard de trollen, in alle soorten en maten. In het Noorden wordt er vaak door Sami producten verkocht van berkenbast, rendierhuiden, producten uit rendiergeweien of een houten Lapland mok.
 
Eveline helpt je graag verder
Eveline helpt je graag verder

Eveline helpt je graag verder

Selectair Maldo Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Marktstraat 12 12
9990 Maldegem