Cultuur

Groot-Brittannië kent een brede cultuur, met voorop de sportcultuur. Veel sporten die vandaag de dag wereldwijd gespeeld worden zijn oorspronkelijk ‘uitgevonden’ in Engeland. Rugby, golf, cricket en natuurlijk voetbal zijn de nationale sporten. Naast de sport is ook de muziekcultuur erg bekend. De Britse pop/rock bands hebben een gigantische invloed op de wereldwijde muziek gehad. Bands als the Beatles, Pink Floyd maar ook Radiohead en Coldplay zijn wereldwijd bekend. Ook de Engelse theatercultuur is eeuwenlang leidend geweest. De ‘plays’ van Shakespeare worden wereldwijd nog steeds volop opgevoerd.
 

Lokale specialiteiten:
Groot-Brittannië heeft niet zo’n goede reputatie op gastronomisch vlak. Nochtans mag Londen zich tegenwoordig tot de culinaire top van de wereld rekenen.  Typisch Engelse gerechten mogen dus zeker niet onderschat worden! Probeer zeker de Fish and Chips, Black Pudding, Steak and Kidney Pie, Yorkshire Pudding, Shepherd’s Pie en de bread Pudding.
 

Dat de zon hier nooit schijnt, is slechts een vooroordeel. En dat de bewoners afstandelijk zijn, ook. Groot-Brittannië lijkt in onze ogen niet de meest exotische bestemming, maar het eiland heeft zo’n variatie in landschappen, dat je je zal verbazen over al dat moois. Denk aan kastelen uit een ver verleden, glorieuze kathedralen, schattige kleine dorpjes met echte Engelse cottages en oneindig veel straffe verhalen en folklore. Zo bekeek je Groot-Brittannië nog nooit.
 

Landen-ABC

Ligging:
Groot-Brittannië is een eiland in Europa, ten noordwesten van het vasteland en daarvan gescheiden door het Kanaal. Ten noordwesten van Frankrijk en ten oosten van Ierland.

Ruwe indeling:
Groot-Brittannië bestaat uit drie landsdelen: Engeland, Wales en Schotland, die elk een karakteristiek landschap hebben. In Engeland bevindt zich voornamelijk laagland met glooiende heuvels. Wales en Schotland kennen een ruiger landschap met rotsen en bergen.

De taal:
Engels, Schots, Welsch

Munteenheid:
Pond sterling

De seizoenen:
Groot-Brittannië kent een uitgesproken zeeklimaat dat wordt beïnvloed door de warme Golfstroom. Er valt vrij veel regen aan de westkusten. In de zomermaanden is de gemiddelde hoeveelheid neerslag vergelijkbaar met die in België. Het zuiden van Groot-Brittannië is het 'warmste' gebied.  Noord-Engeland en Schotland wijken niet erg af van de rest van het land. De temperatuur is er meestal wel iets lager en er valt meer regen en sneeuw.

Groot-Brittannië praktisch

Reisdocumenten:
Om naar Groot-Brittannië te reizen heb je tot nu toe enkel je geldige identiteitskaart nodig. De Brexit heeft momenteel nog geen invloed op vakantiegangers, en er is (nog) geen visum vereist.

Tijdsverschil:
In Groot-Brittannië is het 1 uur vroeger dan bij ons.

Kledijtips:
Neem luchtige, maar vooral ook warme kleding mee voor de wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een trui of vest heb je nodig voor de koele avonden. Neem ook comfortabele wandelschoenen mee..

Reisstekker/spanning:
In Groot-Brittannië gebruikt men Engelse stopcontacten. Je hebt dus een reisstekker nodig! 

Voorzorgsmaatregelen:
De medische voorzieningen in Groot-Brittannië zijn uitstekend, maar duur. Inentingen zijn niet verplicht. Let wel op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Kraantjeswater kan je, net als bij ons, gewoon drinken.
 

Shopping

Geldzaken:
Gebruik van een bankkaart is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per transactie rekent, is frequent gebruik van een pinpas (zowel bankpas als creditcard) bij kleine bedragen af te raden.Er geldt meestal een limiet per dag; de limiet kan op aanvraag door de bank of creditcardmaatschappij aangepast worden. Naast het Britse pond zijn in Schotland ook Schotse ponden en in Noord-Ierland ook Noord-Ierse ponden in omloop. De waarde is gelijk aan die van het Britse pond, maar buiten Schotland en Noord-Ierland worden ze meestal niet geaccepteerd. Service charge oftewel bedieningsgeld is vaak bij de hotel- of restaurantrekening inbegrepen (12,5 procent). Indien dat het niet het geval is, dan is een fooi van tien tot vijftien procent gebruikelijk.
 

Souvenirtips:
In de grote steden vind je overal wel kleine souvenirwinkeltjes, waar miniaturen van beroemde monumenten verkocht worden. Lavendelzeep doet het ook goed. Maar wil je een meer origineel cadeau, dan stap je best de Twinings winkel op Fleet street binnen. Hier begon de echte Thomas Twining zijn theehandel! Moet je niet ver naar huis, dan kan je ook de bloemenmarkt in East End bezoeken. Goedkope en originele kunstwerkjes gegarandeerd.
Eveline helpt je graag verder
Eveline helpt je graag verder

Eveline helpt je graag verder

Selectair Maldo Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Marktstraat 12 12
9990 Maldegem